SoHuman - ZORGOPLEIDINGEN -  Kennisontwikkeling, persoonlijke groei en communicatie


 NIEUW!

Blikverruimend

Waarom onze ogen en gebaren zo belangrijk zijn in alledaagse interactie.

docent Prof. Brône G.

7 mei 2020 , 19u-22u00

In onderstaand linkje de bijdrage aan Het Lichaam van Coppens door het Medlab van KU Leuven (eye trackingonderzoek) De aflevering zelf is niet vrij te bekijken online, maar er is wel een hilarisch stukje te zien over hoe de broers struikelen over de naam van het

medlab: https://vtm.be/…/niet-op-tv-mathias-geraakt-maar-niet-uit-z… 

Inhoud 

De laatste jaren kennen we een exponentiële toename aan literatuur in het domein van communicatie- en gesprekstraining. Vaak gaan de auteurs daarbij uitgebreid in op het belang van nonverbale (of niet-talige) communicatie, inclusief de rol van lichaamshouding, het gebruik van de handen ter ondersteuning bij het spreken en blikrichting. Maar welke wetenschappelijke inzichten gaan er schuil achter de vele tips en tricks van enthousiaste coaches?

In deze presentatie ga ik dieper in op enkele recente ontwikkelingen in de psychologie, taalwetenschap en sociologie die ons een dieper inzicht kunnen verschaffen in de vraag waarom precies onze ogen en gebaren zo belangrijk zijn in alledaagse interactie. Daarbij zullen we niet alleen stilstaan bij de vraag wat als ‘normaal’ gedrag geldt, maar ook wat we kunnen leren van ‘afwijkend’ nonverbaal gedrag. 

Kunnen we bijvoorbeeld de kijkpatronen van een persoon tijdens een conversatie gebruiken als deel van een diagnostische tool voor psychosociale of andere aandoeningen?

Deze en andere vragen zullen als leidraad dienen bij de verkenning van het boeiende domein van de nonverbale communicatie.

Ter illustratie van de presentatie kunnen de deelnemers hands-on kennismaken met de laatste nieuwe technologie die gebruikt wordt in het onderzoek naar nonverbale communicatie, zoals bijvoorbeeld eye-tracking of oogbewegingstechnologie.

Docent

Prof. Brône G.

Over de docent

Geert Brône (geboren en getogen in Bilzen, °1978) is docent in de taalwetenschap aan de KU Leuven.

Zijn onderzoek focust hoofdzakelijk op multimodale communicatie, oftewel de interactie tussen verbale en nonverbale signalen in alledaagse communicatie. Hij geldt als internationale autoriteit op het gebied van eye-trackingonderzoek in interactie. 

Momenteel leidt hij het KU Leuven Mobile Eye-Tracking Lab (www.kuleuven.be/metlab). Voor meer info, zie ook: https://www.arts.kuleuven.be/midi/members/geertbrone

Professor of Linguistics | Head of Department

KU Leuven, Department of Linguistics

MIDI Research group

Wanneer?

7 mei 2020

19u00-22u00

Locatie:

CC De Kimpel

Eikenlaan 25

3740 Bilzen

Cultuurzaal De kimpel

Locatie in de Kimpel kan wijzigen naargelang het aantal inschrijvingen!

Kostprijs

Student & 65- plus €22

Particulier €35

Onderneming €60

Bevestig je deelname via het inschrijvingsformulier

0